dilluns, 20 de maig de 2013

Sabadell, Festa Major de la Creu Alta

Plaça de la Creu Alta, 19 de maig del 2013

* Colles convidades: Moixiganguers d'Igualada i Sagals d'Osona

* Colla amfitriona que ni ha fet cap pica-pica (no moleu gens ni mica!) ni ha desmuntat cap peu (indignació màxima!): Castellers de Sabadell (amb noms i cognoms, com quan la senyo et crida emprenyada, que sembla que acolloneix més).

* Castells realitzats (sense pilars d'entrada perquè anàvem malament de temps):

 • Saballuts: 3d8, merda amb suc... perdó, 4d8c, 4d7a (estàvem per proposar un 4d6 i anar sobre segur...) i pd5 de comiat.
 • Moixiganguers: 5d7, 2d7 (Zasca, en toda la boca! Tot i que una quarta s'ha deixat anar d'una mà. Sospitem que van veure el nostre 4d7a de dissabte passat i li ha servit com a font d'inspiració), i3d7ps (els hem fet enveja), 3d7 (no n'hi ha proves gràfiques perquè ens han segrestat la càmera per veure una pel·li de terror; digues-li pel·li de terror, digues-li el 4d8c de Saballuts) i 3pd4.
 • Sagals: 5d7 (sense peu desmuntat), 2d7 (segon zasca del dia, també sense desmuntar peu), 4d7 (sense desmuntar i gravat a mitges; no pregunteu el per què) i pd5 de comiat. Els únics competidors dignes de Saballuts que havíem trobat fins ara en el rànquing de Màsters dels peus desmuntats, també ens han fallat (indignació màxima, grau superguerrer). Això és la fi de SD.
* Castellaritat de la plaça: Nul·la. Per Creu Alta no ens ve res en el directori de places castelleres. Obviant les iaies ai, ai, ai (modalitat del sud peninsular, de la tant nostrada iaia ui, ui, ui), la cercavila prèvia de gegants, animalada, bastoners... i el repic de campanes i tabals de fons, el fet d'interrompre l'actuació castellera perquè els gegants entrin a plaça i hi ballin i voltin com si res, mentre les tres colles castelleres aguanten estoicament que parin de tocar-los els collons, converteix la plaça de la Creu Alta en l'antiplaça castellera. Jesús té l'Anticrist. Castellers tenim la Creu Alta.  

* Gent de la qual demanem formalment l'afusellament (d'acord, siguem raonables, entenem que estem passant per un període difícil, i no estem com per anar malgastant cèntims en armament; la lapidació també ens sembla una bona opció):
 1. El paio que anava dins del gegant aquell amb cara de badoc, barretina, i els braços penjant, que ha tingut els sants pebrots de fotre'ns una bufa mentre feia giragonses per la plaça, amb aquelles manasses de galiassa (per als de la LOGSE, persona molt grossa i feixuga; vaja, que és l'hòstia de gran i pesa un ou).
 2. El responsable de l'organització de les activitats de les colles de cultura per la festa major de la Creu Alta, que ha tingut la gran pensada d'interrompre l'actuació castellera perquè els gegants entressin i ballessin a plaça. Molt bé, fill, et felicito! Per tu, hem estrenat un nou capítol dels SD Files!!!
 3. El geganter amb el pentinat de monaguillo (i no d'escolanet, que encara sona prou digne), que, per si el pentinat ja no fos prou motiu d'afusellament (estem fent l'impàs entre el Komando Mordor i el Komando Chuck Norris, així que no estem per gaires hòsties!), encara ha fet la gracieta de demanar als castellers, que féssim lloc per als gegants, que "oi, que us sembla bé?". Doncs no, no ens ho sembla, però no ens deixen discrepar, així que ens haurem de conformar amb imaginar-nos com t'entaforem el micròfon allà per on no surt el sol, mentre et preguntem "Oi que et sembla bé?! Oi que et sembla béee?!!!".
 4. La tècnica saballuda (o el responsable de troncs, qui sigui el locu, se'ns en fot!) per permetre que després d'haver fet grans coses, ara portem tres actuacions fent el ridícul per les places vallesanes. Ah! I el problema NO ÉS A QUARTS!!!!!! 
 5. Tots aquells saballuts que s'han cobert de glòria marxant de plaça abans de la tercera ronda i dels pilars (i no tenien previst fer-ho, abans de la caiguda del 4). Parafrasejant el JB i els seus, "yo der Saballuts, manque pierda!!!". 
 6. I el súmmum ja dels sants pebrots (el que vindria a ser ja, el tot poderós dels sants pebrots) són els saballuts que no han marxat físicament de la plaça, però que se n'han anat a seure a la terrasseta del bar a fer la cerveseta, amb tota la paxorra del món i sense cap mena de vergonya, mentre la resta de saballuts encara feien feina a plaça. Ole, tu! Hi ha txitxes que ens han tractat amb més respecte i tot! Potser un escarni públic (ara que està tant de moda) no estaria malament. Els podríem vestir de verd txitxa (és evident que el verd molon no el senten massa), i passejar-los amunt i avall per tot Sabadell, acompanyats dels geganters, sardanistes i trabucaires durant hores (nivell màxim de crueltat folclòrica), fins que supliquin perquè els afusellem.

* Comentaris diversos no directament relacionats amb actes vandàlics i/o violents, tot i que no exempts de certa mala llet:

1. El problema del quatre NO ÉS A QUARTS.

2. La gitana dels globus ja no ens estima i ja no ens ve a veure mai a plaça. Per què?!!! Això amb en Bustos no passava! (No ens feu massa cas, avui ens hem llevat amb aquella morrinya tonta, que temps passats foren millors...)

3. El Gusi era amb els geganters i no ha passat res (comentari positiu del dia). Donem gràcies al senyor (que anava dins del gegant).

4. El problema del quatre NO ÉS A QUARTS.

5. Dani Sagal, àlies "el sagal de la Xènia", ens has dit que vindries a fer una Veu del poble, però després no ho has fet!!! Al blog vas!!!

6. Per si encara no ha quedat clar... el problema del quatre NO ÉS A QUARTS!!!


I gràcies a aquesta gran actuació saballuda, podem afegir dues entrades noves al  Diccionari SD - Català / Català - SD!!!

Les paraules que aprendrem avui són...

antiplaça 1. f. Dita de la plaça, que per molts castells que s'hi alcin,  no compleix cap de les característiques d'una plaça castellera de la zona tradicional, i que serien motiu de bombardeig per part de qualsevol de les colles de Valls. La plaça de la Creu Alta és l'antiplaça castellera; mentre s'hi fan castells, se senten campanes, tabals i hi dansen els gegants.   


locu -a 1. m i f. Dit d'aquell que realitza la mateixa acció (o prova) un cop i un altre, esperant-ne un resultat diferent.  El cap de troncs de Saballuts és un locu i s'entesta a provar un cop i un altre el mateix tronc del quatre, però és evident que la cosa no rutlla ni rutllarà".


Per últim, volem proposar-vos un joc. El nostre estimat organitzador d'activitats de colla de cultura ha confós una actuació castellera amb un can pixa geganter. Si us plau, podeu ajudar-lo a trobar les mil cinc-centes diferències?
Vídeos

* Saballuts


* Moixiganguers

* Sagals
10 comentaris:

 1. Com de costum, sublim. Et mereixes tots els ganxitos del món!

  ResponElimina
 2. Genial!!! sobretot avui que m'has nombrat.
  PD: no vaig pensar en "la veu del poble", pero queda pendent
  Dani Sagal, àlies "el sagal de la Xènia"

  ResponElimina
 3. Ganxitos ben remullats per això. I dels que piquen, per antisistema.

  ResponElimina
 4. A tu no t'han ensenyat bona educació oi? Com pots jutjar a una persona per si està grossa o no? Puc entendre que no estiguis d'acord en coses però amb aquest comentari i d'altres similars puc veure com s'estan perdent les formes i la bona educació. Segueix així, xata, que tal faras, tal trobaras.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Perdona, Arnau, em penso que tens problemes de comprensió lectora. El que era "grossa" era la mà del gegant, no cap persona. Segueix així, xato, veient problemes on no n'hi ha. Deu ser complicat viure amb tanta tensió acumulada, així que encara sort que hi som SD perquè puguis alliberar-ne una mica. Som a la teva disposició, i seguirem fent cròniques i vídeos perquè després puguis descarregar ràbia i energia. Ara, potser hi ha activitats molt més divertides i gratificants per fer-ho, però vaja, a la vida tot són opcions!

   Elimina
  2. Per cert, jo signo tots els vídeos i les cròniques que penjo. També hi incloc la meva foto. No em cal recórrer a l'anonimat. Potser n'hauries de prendre nota.

   Elimina
 5. I on dius que és el problema del quatre? (ja hem entès que a quarts no... )

  El poble vol saber!

  ResponElimina